“Als bouwvakker ben ik nogal nuchter ingesteld. Over problemen praat je niet. Dat was mijn instelling tot een paar maanden geleden. Zelfs met mijn vrouw praatte ik niet over mijn problemen. Op mijn werk liep het door al dat inslikken helemaal mis tussen mij en mijn werkgever. Ik vond dat hij de schuld had en nog steeds vind ik dingen onbegrijpelijk, hoe ze gelopen zijn. Maar na gesprekken met Bas ben ik wel heel anders tegen alles aan gaan kijken. Ik zie nu ook wat mijn aandeel was. Toen ik werd ontslagen was Bas me daarom niet alleen tot steun omdat ik mijn verhaal bij hem kwijt kon. Door hem leerde ik ook dingen veranderen. Daar ben ik zo blij om. Anders was bij een volgende werkgever met gemak weer hetzelfde gebeurd, daar twijfel ik niet aan.
Voor het laatste gesprek had ik samen met m’n vrouw alles opgeschreven wat ik heb geleerd en ontdekt bij Bas. Zij heeft ook geholpen met dit stukje, want ik ben niet zo’n schrijver.
De dingen die ik bij Bas heb geleerd:
– ik geef m’n grenzen nu duidelijker aan;
– ik durf voor mezelf te kiezen, in plaats van altijd te doen wat anderen willen;
– ik heb geleerd meer over m’n gevoel te praten, ook met m’n vrouw.
– ik ben bang dat ik iemand teleurstel en dan misschien afgewezen wordt, daarom heb ik de neiging anderen te pleasen. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Nu ik dat snap, begrijp ik ook veel beter waarom ik nooit voor mezelf koos of moeilijke dingen gewoon niet besprak.

Al met al ben ik blij dat ik bij Bas ben geweest. En m’n vrouw heeft er ook goed schik van.
Toen ik de laatste keer bij Bas kwam heb ik gezegd tegen hem: “Je hebt m’n leven veranderd.” Hij vindt dat we dat samen gedaan hebben.
Inmiddels heb ik weer een nieuwe baan. Ik heb met Bas afgesproken dat we weer een gesprek plannen als ik merk dat m’n oude patroon weer de kop opsteekt.”

Bouwvakker Marco