Toen ik eenmaal had besloten mijn bedrijf te verkopen, zette ik er de vaart in. Maar hoe dichter ik bij de daadwerkelijke verkoop kwam, hoe beroerder ik me voelde. Rationeel klopte alles. De partij waar ik mijn bedrijf aan wilde verkopen, voelde goed. Ik kreeg er een mooi bedrag voor, mooier dan ik had gedacht vooraf. Maar dat beroerde gevoel kreeg ik niet weg. Iemand tipte me om er een keer bij Bas over te gaan praten. Ik was daar niet zo van, om eerlijk te zijn. De wereld is vol met coaches en waarom zou deze ene mij van mijn gevoel af moeten helpen. Toch was het een aantrekkelijk idee om van dat gevoel af te zijn, dus ik besloot Bas te bellen voor een afspraak.

Tijdens onze eerste ontmoeting prikte Bas gelijk raak. Hij begon met te zeggen dat hij er niet is om gevoelens weg te nemen. Eerder om ze aan te kijken en te onderzoeken wat ze te zeggen hebben. Het gekke is dat het me gelijk iets deed. Ergens voelde het fijn dat ik dat gevoel niet perse hoefde te ontvluchten. We ontdekten al gauw het ging om mijn gevoelens van verlies. Aan de hand van de verliescirkel werd me duidelijk dat ik moest leren rouwen om wat ik los ging laten. Dat zat niet zo in mijn systeem, eerlijk gezegd. Dat ik als stoere ondernemer moest leren rouwen was een nieuwe gedachte. Maar het was ook best confronterend om te merken dat ik mijn gevoelens zo uit de weg ging.

In opdracht van Bas heb ik een soort tijdlijn van mijn bedrijf gemaakt. Daarbij heb ik opgeschreven wat 30 jaar bouwen aan een prachtig bedrijf me gebracht heeft. En wat het doet om dat los te laten. We hebben nagedacht over mijn afscheid. Hoe ik dat zo kon vormgeven, dat ik op een bewuste manier los kon laten. Het is een mooi proces geworden. Ik kan nog weemoedig worden als ik er aan denk, maar wordt intussen niet meer zenuwachtig van dat gevoel.
Ik wil elke ondernemer die zijn bedrijf wil gaan verkopen aanraden in ieder geval één keer met Bas te gaan praten. Het loslaten werd er in mijn geval bewuster en toch ook wel mooier door. En het gaf me nadien de ruimte om na te denken over nieuwe dingen.

Als stoere ondernemer moest ik leren rouwen