Regelmatig kom je ze tegen in coaching en therapie: jonge vrouwen die keer op keer belanden in teleurstellende relaties. En hoewel de omstandigheden dikwijls even verschillend zijn als de cliënten zelf, hebben ze één ding vaak toch gemeen: ze missen een vader die hen het gevoel gaf mooi en waardevol te zijn. Zó waardevol, dat ze het waard zijn hun grenzen te bewaken. Zó waardevol, dat ze er gezonde zelfbewustheid en innerlijke kracht aan kunnen ontlenen. Zó waardevol, dat ze hun gevoel van waarde niet hoeven te ontlenen aan mannen die hen eerst emotioneel in bezit nemen en dan hun lichamelijke integriteit roven. Zó waardevol, dat ze in staat zijn werkelijke intimiteit aan te gaan met anderen.
Zij hadden niet zo’n vader. Soms was die vader gewoon te druk met andere dingen. Soms had die vader er geen erg in; had hij het maar geweten. Soms projecteerde die vader zijn eigen afwijzing op zijn dochter. Soms verwerkte hij op die manier zijn eigen teleurstelling met zijn moeder. Soms ook kwam die vader te dicht bij zijn pijn, als hij té teder en liefdevol tegen zijn dochter moest doen.
Hoe dan ook: de vader liet een leegte achter bij zijn dochter, of hij het nu wist of niet. Een leegte die intens pijn doet. Die een diep gevoel van verlatenheid kan geven. Die ervoor zorgt dat je andere dingen gaat doen, om de pijn ervan niet te voelen: aardig zijn voor anderen, helpen, dienen, klaarstaan, jezelf wegcijferen. Om in ieder geval iets te krijgen van wat je miste.
Het is een leegte die roept om vervulling. Elke man die de vervulling van die leegte lijkt te geven, wordt angstvallig, soms openlijk, soms subtiel, geclaimd. Hoe meer hij lijkt te geven, hoe groter de emotionele afhankelijkheid wordt. Het voelt –kortstondig- als intimiteit. Tot het moment van desillusie. Dan verlaat hij haar. Omdat zij hem teveel claimde. Of omdat hij niet meer in haar geïnteresseerd is. Hij was niet op zoek naar haar hart. Dan heeft ze weer het verdrietige bewijs dat ze échte verbinding niet waard is. De pijnlijke herhaling van vroeger.

Daarom, vaders: laat je dochter weten hoe waardevol ze is. Zeg haar dat ze mooi is. Dat ze een feest is voor je. Geef haar onvoorwaardelijk positieve boodschappen. Maak tijd voor haar. Kwalitijd. Het zal een gouden boodschap in haar hart zijn. De wetenschap dat ze het waard is om liefgehad te worden, om beschermd te worden en om grenzen te stellen. En dat ze een man verdient, die op zoek is naar haar hart.

 

Wat alle vaders moeten weten (en doen)