Als manager van een productieafdeling moet ik mijn mannetje wel staan. Er komt veel op ons af, zowel van interne als externe klanten. In alle hectiek wil ik graag het overzicht en de controle bewaren en kwaliteit blijven leveren. Waar ik totaal geen erg in had, was hoe ik me gedroeg tegen mijn medewerkers. Ik maakte mensen gewoon bang. Pas toen er problemen ontstonden, had ik in de gaten dat het met mij te maken had. Eerlijk gezegd dacht ik er toen over te vertrekken. Ik wist niet hoe ik het anders moest doen, en wist tegelijkertijd dat het zo niet verder kon. Maar de directie zag ook mijn kwaliteiten en bood me een coachtraject bij Bas aan. Daar ben ik nog elke dag dankbaar voor. Door middel van een handig model liet Bas me inzien dat ik vanuit een negatieve Ouderpositie medewerkers aanstuurde. Hoe meer stress, hoe sterker die neiging. Ik maakte geen gebruik van Volwassen communicatie. Stap voor stap heb ik dat geleerd. Het heeft veel veranderd in mijn team. En mijn vrouw en kinderen zijn er ook blij mee, want thuis had ik er ook een handje van. Soms was het pijnlijk als Bas me confronteerde. Zeker toen ik ontdekte dat onder mijn autoritaire houding veel kwetsbaarheid zat. Toch voelde ik me bij Bas altijd veilig en gezien. Dat heeft me geholpen om deze ontwikkeling aan te gaan. Tijdens m’n laatste functioneringsgesprek, toen er een 360-graden feedback werd besproken, realiseerde ik me pas dat ik écht gegroeid ben. De feedback was positief. Mensen voelen zich niet meer bang en ervaren me als mens. Al ben ik nu al bijna 50, ik ben heel dankbaar dat ik deze groei heb mogen maken.

“Medewerkers ervaren me weer als mens”